Sunday, July 25, 2010

Perjalanan ke Jabal Rahmah.

Mula-mula sekali sy nk ucapkan terima kasih kepada rakan-rakan yg telah mengundi blog sy sebagai blog yang disukai utk dibaca. terima kasih.. seronok dpt sokongan rakan-rakan tentang blog saya. sy akan buat habis baik lagi dan upload sebanyak gambar yg boleh dengan pengalaman perjalanan saya.. gambar gambar ada, tapi sy nak simpan buat kenangan.. boleh kan? :)


Malam ni saya nk sambung sikit, gambar gambar perjalanan ke Timur Tengah.. Kali ini ke Mekah.. saya spesifikkan perjalan ke Jabal Rahmah.. Jabal Rahmah merupakan tempat di mana Adam dan Hawa bertemu selepas berpisah dari syurga.. berbeza dengan pernah ayah ceritakan pengalaman beliau naik ke Jabal Rahmah 17 tahun lepas.. kali ni lebih banyak bangsa asing berniaga memandangkan kawasan situ kawasan tanah halal... sy kurang pasti orang cacat di situ, cacat betul kah? allahu'alam.. tapi yang pasti, saya agak terkejut ke situ...


sy paparkan juga gambar Padang Arafah yg kini subur dengan tumbuhan. Saya pernah terbaca sabda Rasullullah yng kurang lebih bunyinya begini.. "Tidak akan dekat datangnya kiamat hingga padang Arafah subur ditumbuhi tumbuhan.." Padang Arafah adalah simbolik Padang Mahsyar.. sama-samalah kita renungkan..

IMG_9110 Perjalanan Ke Puncak Jabal Rahmah.

IMG_9122 lihat peniaga wanita berhijab hitam memarahi saya mengambil gambarnya.

IMG_9134


IMG_9147

IMG_9139 Padang Arafah.

kolaj
Tuhan Lebih Mengetahui.


RozekRuzaini
012 9180401

1 comment:

Anonymous said...

Ivan ROCKS?!?